Spar penger og miljø ved å lage egen rømme

I Norge spiser vi en del rømme, creme fraiche og lignende meieriprodukter. Alle disse er laget ved å ta fløte gjennom en gjæringsprosess man kaller syrning. Denne gjæringsprosessen er det naturen som står for, så man trenger ikke gå gjennom butikker for å få disse gavene servert til frokost og middag.

 
Notion image

Fløte → Rømme

Lag din egen rømme ved å ta en spiseskje med rømme du allerede har – eller enda bedre – en spiseskje med kefir, og legg det i en egen skål, kopp eller glass. Fyll opp beholderen med fløte, rør litt og sett på et lokk. La denne stå i romtemperatur en dag eller to før du setter den i kjøleskapet.

Det vil først danne seg en snerk på toppen av fløten før hele blandingen begynner å fastne og bli til rømme. Gjør akkurat det samme med creme fraiche for å lage din egen creme fraiche.

Dersom du ønsker lettrømme, ta en del kremfløte og to deler helmelk istedenfor ren kremfløte. Du vil da få en rømme med omtrent 10% fettinnhold.

Spar penger

Du får omtrent 30% billigere rømme ved å lage din egen med denne metoden. Sæterrømme koster omtrent 90kr/kg, mens kremfløte koster omtrent 60kr/l.

Dersom eksperimentet ikke lykkes og fløten din ikke blir til rømme innen 3 dager bør du bruke fløten før den mugner i f eks vaffel- eller pannekakerøre.

Spar miljø

Ved å koble deg litt mer fra matindustrien gir du også litt mindre klimaavtrykk. Blant annet vil rømme du kjøper i butikken ha egen emballasje, den må fraktes i lastebil, blir kastet dersom den går ut på dato, osv. Alt dette fører til litt utslipp for forurensing.

Ved å ta ansvaret selv har du full kontroll, og kan velge å kaste kun det som er uspiselig. Du lager rømmen i dine egne skåler som er helt gjenbrukbare. Råvaren kremfløte kommer i relativt miljøvennlige pappkartonger som resirkuleres.

 

Hva gjør allematpriser?

Vi samler inn priser på dagligvarer i Norge. Vi går automatisk gjennom nettbutikker og samler tilbud slik at det blir enkelt å sammenligne priser og utvalg.

Hvis du ønsker å bidra eller har spørsmål kan du ta kontakt på hei@allematpriser.no.

Personvern