Ultraprosessert mat

Ultraprosessert mat har vært en del diskutert i det siste. Ikke minst i forbindelse med lanseringen av nye nordiske kostråd i 2023. Det er stort sett enighet om at man bør begrense mat av denne typen for å senke risikoen for fedme, kreft, allergier, tarmproblemer og mer.

Hva er ultraprosessert mat?

Det er ingen helt konkret definisjon av ultraprosessert mat, men en grei tommelfingerregel er all mat som oldeforeldrene dine ikke hadde da de var unge, er ultraprosessert mat. Vi snakker ikke om taco eller sushi, men industrimat og ferdigmat som er fremstilt i fabrikker og tilsatt diverse stoffer.

Det er ikke at moderne mat er usunt, men at kroppen vår ikke er lagd for å håndtere store mengder preserveringsmidler og stoffer som ikke finner naturlig i naturen. Mat som lages i fabrikker og pakkes inn må holde seg lenge uten å råtne. Derfor tilsetter man stoffer for å hindre bakterievekst o.l. Men disse stoffene kan ødelegge for bakteriene i vårt tarmsystem, og kan ha ukjente virkninger på kroppen.

Mat som lages på fabrikker er også ofte optimert for maks profitt, og produsentene vil fylle opp varene med vann, sukker, matolje og andre fyllstoffer. Videre tilsetter de smaksforsterkere, fortykningsmidler og fargestoffer for å gjøre opp for det som går tapt ved å bruke snarveier og kostnadskutt.

For eksempel lages pesto tradisjonelt av basilikum og knuste pinjekjerner. Men både basilikum og pinjekjerner er dyrt, så pesto man kjøper i butikken er vanligvis lagd av basilikum, matolje og knuste cashewnøtter,. og deretter tilsatt diverse stoffer for å kompensere.

Også iskrem som tradisjonelt lages av fløte, melk, egg og sukker kan bli laget av vann, melkepulver, sukker og fortykningsmidler. I utlandet kan man også finne “is” laget kun av matolje, vann, smak og fortykningsmidler. Hvis du har spist en særlig smaksløs sjokolade fra utlandet kan det være fordi den er lagd uten kakaofett, men kun med matolje og fortykningsmidler. I Norge er det ikke lov å selge sjokolade uten ekte kakaofett.

Hvordan finner man hva som er ultraprosessert?

Det er enklest og best å bruke ekte råverer i så stor grad som mulig. Det er ikke lett å vite hvordan hver enkelt matvare er produsert, men man får vanligvis informasjonen man trenger ved å se på ingrediensene. Hvis varen inneholder tilsetningsstoffer er den antakeligvis ultraprosessert. Hvis det er tilsatt vann, sukker, mel eller matolje i varer som ikke inneholder dette når de er hjemmelagde, så er de også vanligvis ultraprosesserte.

Allematpriser med filter for ultraprosessert mat

Allematpriser.no kan du filtrere ut varer som er ultraprosesserte når du søker eller ser på en kategori. Trykk på Filtrer of huk av på Ikke ultraprosessert.

 

Hva gjør allematpriser?

Vi samler inn priser på dagligvarer i Norge. Vi går automatisk gjennom nettbutikker og samler tilbud slik at det blir enkelt å sammenligne priser og utvalg.

Hvis du ønsker å bidra eller har spørsmål kan du ta kontakt på hei@allematpriser.no.

Personvern