Havregryn steel cut Havregryn steel cut fra Den Sorte Havre er selveste definisjonen på havregryn i gourmet-klassen. Kornet blir kuttet med kniver i en knivtrommel, i stedet for at det blir pressett flatt. Kombinasjonen av ekstra kreming, struktur, tyggemotstand og smaken av svarthavre gjør at havregryn steel cut er perfekt for deg som har sansen for det beste. Produktet er laget av usprøytet svarthavre. Urkornet svarthavre er «superhavre» som inneholder 40% mer umettet fett og 15% mindre karbohydrater enn vanlig hvit havre. Perfekt til havregrøt, men du må beregne litt mer tid enn hvis du lager havregrøt av lettkokte havregryn eller store havregryn. Nettovekt: 500g Ingredienser: 100% havregryn av svarthavre. Naturlig svarte skall kan forekomme i produktet. Havregryn næringsinnhold per 100g: Energi 1616 kJ/384 kcal. Fett 10g, hvorav mettet fett 1,6g, enumettede fettsyrer 4,3g, flerumettede fettsyrer 3,8g. Karbohydrater 58g, hvorav sukkerarter 0,8g, Protein 11g, Salt < 0,01g, Kostfiber 7,4g, Betaglukaner 4,3g 100 prosent fullkorn fra norsk svarthavre med gunstig fettsammensetting og betaglukaner. Betaglukan har vist seg å ha en gunstig effekt på kolesterolet. Høy kolesterol er en risikofaktor for hjerte- og karsykdommer. For å få forventet effekt anbefales 3g betaglukan fra havre daglig (en litt stor porsjon). Oppskrift på gourmet havregrøt 1 del havregryn steel cut. 3,5 – 4 deler vann eller annen væske. Salt etter smak. Kok opp gryn og væske. La småkoke i cirka 20 minutter, eller til du når ønsket konsistens. Salt grøten etter smak. Det er aller best med salt uten jod – som verdensmesteren nedenfor anbefaler. Da kan vi anbefale norskutvunnet salt fra Havsnø. Rør om av og til, og server gjerne med kanel, honning, rosiner og smørøye. Ble verdensmester i havregrøt Det var nettopp havregryn steel cut av svarthavre den ferske norske verdensmesteren i havregrøt (ja, denne konkurransen finnes) brukte i Skottland i oktober 2025. Her kan du lese NRKs omtale av bragden, og se hvordan Sven Seljom tilbereder verdens beste grøt. Vi kan røpe at han bruker litt mer tid til å lage grøten enn i oppskriften ovenfor. Svarthavren som basis for havregryn steel cut I tillegg til at svarthavren inneholder mer umettet fett og mindre karbohydrater enn vanlig hvit havre, er den mer motstandsdyktig mot sykdommer. Dette gir renere produkter enn den ordinære havren. Det gjør også at ildsjelene på Tveter gård i Våler i Østfold ikke trenger å sprøyte kornet sitt. I 2023 fikk Tveter Gård Foredling AS, som står bak produksjonen av svarthavre i Østfold, Bedriftsutviklingsprisen i landbruket.