Olivenolje extra virgin fra Gold of Italy fikk sølvmedalje under EVO International Olive Oil Contest i Pestum (Italia) i 2018. 500 ml. Finnes også som 250 ml. Olivenolje extra virgin Olivenolje extra virgin er den høyeste kvaliteten på olivenolje og betraktes som den reneste og mest naturlige formen. Den er laget ved kaldpressing av oliven uten bruk av kjemiske eller industrielle prosesser. Denne typen olivenolje kjennetegnes av den intense smaken og aromaen. Den har en fruktig og kompleks smakprofil med naturlige nyanser av ulike typer oliven. Smaken kan variere avhengig av olivensorter, jordsmonn, klima og produksjonsmetoder. Rik på antioksidanter og vitaminer Extra virgin olivenolje er rik på antioksidanter, vitaminer og sunne umettede fettsyrer som er gunstige for helsen. Den er også kjent for sine potensielle helsefordeler, inkludert beskyttelse mot hjerte- og karsykdommer, betennelse og oksidativt stress. For å oppnå extra virgin-status, må olivenoljen oppfylle strenge kvalitetskriterier og bli vurdert av en sensorisk panel for å sikre at den oppfyller smakskravene. Olivenoljen må ha en feilfri smak og aroma uten defekter eller tegn på oksidasjon. Extra virgin olivenolje er ideell for bruk i salater, dressinger, sauser og som en finish på retter for å tilføre en intens og naturlig olivenaroma. Den kan også brukes til steking. Det er viktig å velge olivenolje fra pålitelige produsenter for å sikre autentisitet og kvalitet. Kvalitetsmerker vil vanligvis indikere dato for pressing, opprinnelsessted og informasjon om produksjonsmetoder. Olivenolje av råvarer fra egen gård i Italia Gold of Italy AS er en norsk bedrift, som henter sine råvarer og produkter fra egen gård i Calabria, Sør-Italia. Gründer Lise Løseth og hennes forretningspartner og samboer Paolo Diletto driver virksomheten sammen med Paolos bror Francesco. Produksjonen skjer i den vesle byen Scala Coeli i Calabria. Her dyrker de olivenolje og grønnsaker økologisk. Økologisk produksjon er en selvfølge for Gold of Italy. Bedriften har fått flere internasjonale premier for sin olivenolje, blant annet sølvmedalje i EVO International Olive Oil Contest i 2018 og 2020. Egen pølseoppskrift Her på godmatlokalt.no finner du også andre produkter fra Gold of Italy, som via norsk pølsemaker også får produsert ulike versjoner av sazizza-pølse etter oppskrift fra Calabria. Hvis pølsene ikke allerede er i nettbutikken, kommer de snart. Absolutt verdt å prøve. Her finner du alle Gold of Italys produkter i nettbutikken. Helseeffekter av olivenolje Nettstedet Veien til helse har et ekspertteam som består av blant andre leger, ernæringsfysiologer, farmasøyter og psykologer. Nettstedet produserer informasjon om helse- og velværespørsmål. I en artikkel beskriver nettstedet 9 fordeler med olivenolje extra virgin av høy kvalitet: Hjelp til å gå ned i vekt: Extra virgin olivenolje hjelper deg til å føle deg mettere, og inneholder sunt fett som kan stimulere til vekttap. Forsinke eller forhindre mental tilbakegang: På grunn av sitt høye innhold av enumettet fett. Lavere risiko for å utvikle kreft. Som del av det såkalte middelhavskostholdet kan olivenolje bidra til å redusere antall tilfeller av diabetes. Styrker immunforsvaret, på grunn av sitt rikelige innhold av antioksidanter og andre viktige næringsstoffer. Kan redusere blodtrykk, på grunn av det sunne fettet. Kontrollere kolesterol. Gjøre håret glattere: Et sunt alternativ til hårgeleer og andre kjemiske produkter. Naturlig fuktighet for huden. Har du tenkt på den muligheten? Å bruke olivenoljen som alternative til alle slags fuktighetskremer? Anbefaler deg å lese artikkelen, som naturligvis Veien til helse selv må ta ansvaret for. De har i hvert fall en solid kildeliste å vise til. Svindel med olivenolje Svindel med olivenolje er et stort problem i matvareindustrien, blant annet ved at olivenolje merkes med «extra virgin» uten å oppfylle kravene. Vi har selv besøkt Gold of Italy og olivenbonden Paolo Diletto i fjellbyen Scala Coeli i Calabria i Sør-Italia, der han produserer oliven på egen mark, og presser olivenoljen på et lokalt presseri. Vi garanterer at olivenoljen vi selger i vår nettbutikk er hva den utgir seg for å være. Klimaendringer og dårligere avlinger har ført til økte priser på olivenolje, og dermed har det dessverre vokst fram et gunstig marked for svindel. I en artikkel fra sommeren 2024 skriver Dagsavisen at det europeiske politisamarbeidet Europol i fjor advarte mot at «en blanding av ulike faktorer, som generell prisinflasjon, redusert produksjon av olivenolje og økt etterspørsel, har skapt et perfekt grunnlag for svindelaktige produsenter.» I en artikkel i The Guardian 29. juli 2024 kan vi også lese at EU i første kvartal 2024 registrert et rekordhøyt antall mulige svindelforsøk med olivenolje. Avisa viser til at det i første kvartal 2018 ble registrert 15 slike saker, mens det i første kvartal 2024 ble registrert 50 saker. Det er altså ikke alltid du får det du tror når du handler olivenolje, men det får du garantert når du handler hos oss. Noe å tenke på når du skal kjøpe olivenolje Sjekk emballasjen: Unngå plastflasker. Ekte extra virgin olivenolje selges ofte i mørke glassflasker eller metallbeholdere for å beskyttet mot lys. Sjekk etiketten: Se etter best-før-dato, som helst skal være innen to år etter pressing. Olivenoljen fra Gold of Italy er godt innenfor dette, og hvis den nærmer seg best-før-datoen, setter vi ned prisen. Den er ofte god også etter denne datoen, men er ikke da lenger extra virgin. Vær skeptisk til for lave priser: Spesialbutikker eller anerkjente merker som legger vekt på kvalitet og sporbarhet kan være tryggere valg. Kjøp fra produsenter som oppgir detaljer om produksjonsprosess og opprinnelse. Smak og lukt kan avsløre juks: Ekte extra virgin olivenolje skal ha en frisk, fruktig aroma med hint av gress, tomat eller grønne mandler. Oljen bør smake balansert, med en lett bitterhet og pepperaktig ettersmak. Jukseolje kan ha en harsk eller nøytral smak. Ved å følge disse rådene reduserer du risikoen for å kjøpe jukseolje, og du sikrer at du får et produkt av høy kvalitet. Da kan du nyte smaken!