Historien om Cajun-krydder har sine røtter i franske bosettere som bodde på de kystnære øyene i Canada. Disse bosetterne, kjent som Acadians, lærte av den innfødte befolkningen hvordan man jakter, fisker og lager mat mens de brukte ingredienser fra landet. Midt på 1700-tallet ble Acadians deportert fra Canada og bosatt i britiske kolonier på grunn av kriger som ble utkjempet mellom engelske og franske styrker. Noen av Acadians ble tatt tilbake til Europa og senere rekruttert av spanjolene for å bosette territoriet Luisana, som vi kjenner som delstaten Louisiana i dag. Da Acadians ankom Louisiana, var det allerede kreoler der. Kreoler var en blanding av hvite europeiske bosettere, afrikanske frie menn og slaver og personer av blandet rase. Acadians kombinerte sine ferdigheter i jakt og fiske fra det kalde nordøst med ferdighetene til kreolene i Louisiana. De begynte å tilberede kreps, reker, maller og østers i stedet for å tilberede torsk, hummer og krabbe som var vanlig i Canada. Akkurat som i Canada, brukte Acadians lokale smaker som ris, paprika og krydder, sammen med “Den hellige treenighet” av Cajun-mat – løk, paprika og selleri. I dag kan det være forvirrende å skille mellom begrepene Cajun og Creole når det gjelder matlaging. Kreoler var en blanding av europeere, afrikanere og urfolk som bodde i området rundt New Orleans i tidlig amerikansk historie. Som forklart ovenfor, kom Cajuns fra Arcadia i Canada, men bosatte seg i Sør-Louisiana i det 18. århundre. Selv om begge retninger har franske røtter og deler ingredienser, er det forskjeller i detaljene. Cajun-roux bruker fett og mel, mens Creole-roux generelt er laget av smør og mel. Creole-retter bruker ofte tomater, mens Cajun-oppskrifter ikke gjør det. Creole-mat anses av mange som “bymat”, mens Cajun-matlagning er nærmere knyttet til “bygdemat”. Så selv om det kan være vanskelig å skille mellom de to, er det subtile forskjeller som gjør hver kulinarisk retning unik. For raske og fantastiske kyllingspyd: Marinér 250 g kyllingbiter i sitronsaft og 2-3 teskjeer Cajunkrydder, sett i kjøleskapet i 2-48 timer (jo lengre tid, jo bedre) og stek grundig. Server med flatbrød, salat og litt majones, Bon apetit! Ingredienser: Paprika, svart pepper, hvit pepper, spisskummen, koriander, sennep, fennikel, hvitløk, løk og chili.