Navnet er inspirert av Jæren, Norges største lavslette, og Jærhavet. Saltråket fra havet preger både melk og kjøtt. Kyrne fores med gras fra slettene og de beiter her om sommeren. Jordsmonnet er forholdsvis tungt og rikt på mineraler. Osten som er tilsatt melkesopp og kvitmuggkultur, blir vaska under modning og deretter rulla i håndsanka tare fra Mong. Den modnes så videre før den blir pakka i tre-eske. Dette er en ost det er lett å skape god stemning med rundt både bord og bål. Sommer som vinter. Dersom du ønsker å varme den på bål, kan du pakke den i to-tre lag med aluminiumsfolie og ha den på indirekte varme. Ved oppvarming er det uansett lurt å lage et snitt på kryss i ostens overflate for å få varmen jevnt nedover i osten. Tilbehør velger du selv. Vi bruker som regel et godt brød, spekemat og kanskje asparges og sylta rødløk. Andre bruker valnøtter og honning.