Hva er kombucha-te? Kombucha er fermentert søt te, som er brygget etter 2000-år gammel kinesisk tradisjon. Ofte er den sprudlende og serveres avkjølt. Denne gamle metoden for å konservere drikke, kalles melkesyrefermentering. I Kombucha-te blandes søt økologisk te, sunne bakteriestammer og gjær sammen. Sammen kalles det SCOBY (symbiotic culture of good bacteria and yeast). Fermentering av mat og drikke kan føres over 7000 år tilbake i tid. Selv om helsefordeler forbundet med fermentert mat og drikke har vært godt kjent i flere tusen år, skulle det ta lang tid før man forsto mekanismen bak fermenteringsprosessen. I melkesyrefermentering omdanner gode bakterier sukkermolekyler i maten til meleksyre, som skaper et miljø med lav pH-verdi, som dreper skadelige bakterier med høyere pH-verdi. Dermed ivaretas innholdet lengre og melkesyrer nyttes gjerne som konserveringsmiddel. Helsefordeler og forsiktighet Det sies at kombucha-te er probiotisk, dvs. inneholder fordelaktige bakterier for kroppen, som kan bidra til økt energi, bedrer mage og tarmhelse, samt kan bidra til å styrke immunforsvaret og hjelpe deg å gå ned i vekt. Men, barn, syke, gravide, ammende og de med dårlig leverfunksjon og immunforsvar må starte forsiktig om de aldri har drukket kombucha før. Ikke alle bakteriestammer gjør like godt for alle, vi er forskjellige. "En ting er sikkert, vi har rundt 100 trillioner bakterier både gode og dårlige i fordøyelsessystemet, så det første vi må gjøre for å få friskere mager er å spille på lag og bry oss om dem! Dette kan gjøres enklere enn man tror. Nordbu-bær har med kraften av utvalgte kryddere, bær og tradisjon, skreddersydd et julebrygg som spiller på lag med mikrobiomet. Ønsker dere en god jul og god magefølelse!"- Kine Ariela Egseth