Svedjerugen gjør baksten saftig, smaksrik og full av proteiner. Svedjerugen har en kraftig dyp aroma og kan har høyere proteininnhold og næringsinnhold enn moderne rug. Svedjerug, stammer i fra Sentral-Asia. Det spredte seg nord-vest gjennom Russland og ble hovedsorten som ble brukt av finnene rundt 1400-tallet. Etter migrering av skogfinnene så endte rugen opp i Norge på 1600-tallet. Svedjerugen ble ansett som en tapt kornsort frem til på 70-tallet, hvor det ble funnet 10 korn på et tørkehus på Finnskogen i Hedmark. 7 av disse 10 kornene spirte og ble redningen på norsk Svedjerug. Det er fra disse 7 korna, all svedjerug produsert i Norden kommer fra. Under dyrking blir svedejrugen mer enn 2 meter høy, og har et rotsystem som gjør at den klarer seg på skrinne steder og bedre i tørkesommere. Svedjerugen stammer fra svedjebruket. I dag brennes ikke skogen for å dyrke svedjerug, men den dyrkes i fruktbar jord uten bruk av kunstig gjødsel og sprøytemidler.